Nieuws

Actieoproep: solidariteitsbijeenkomst 4 Okt ’23

English version

folder voor de bijeenkomst

Ben je wel eens een rover tegengekomen die succesvol tandpasta in een tube terug kon duwen?

Nee, wij ook niet. Het wordt altijd een rotzooi.

Toch probeert de Hossein Akef, eigenaar van Lupi Coffee en Persian Caviar, dit te doen. Er is veel kritiek op deze toxische man. Zo intimideert Akef iedereen die kritiek op hem heeft, buit hij zijn werknemers uit en betaalt onder het wettelijk minimum loon. Nu de spotlight op hem staat, probeert hij voor de rechtbank Den Haag het laatste restje reputatie —dat grotendeels gekocht via pay-to-play media— te redden. Nu hier weinig van over is, zint Akef op wraak en moeten Horeca United, Doorbraak en enkele individuele baristas en activisten het ontgelden. Zij zijn door hem gedagvaard voor een kort geding.

Zoals gewoonlijk probeert Akef uit naar arbeiders, journalisten, vakbondsleden, en activisten die kritiek op hem hebben uit te roken. Nadat rauwe intimidatiepogingen op niks zijn uitgelopen wil Akef –samen met zijn advocaat baron Olivier van Hardenbroek– de gedagvaarde mensen de mond snoeren en hen verantwoordelijk houden voor elk negatief bericht dat over hem of zijn ondernemingen is verschenen of in de toekomst zal verschijnen. Hierbij strooit Akef met claims die kunnen oplopen tot € 250.000 (een kwart miljoen euro). Dus naast de enorme juridische kosten wil hij de gedagvaarden ook nog opzadelen met torenhoge schulden en een beperking van hun grondrechten. Wetende dat financiële problematiek altijd een issue kan zijn bij deze mensen, hoopt hij ze dus op deze manier te intimideren.

Het feit dat de rechtbank deze überhaupt vordering toelaat is al een schande omdat zijn eisen indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting, het recht op vrije journalistiek en het recht op protest. Daarbij is er sprake van union busting nu hij de verdere ontwikkeling van Horeca United probeert te frustreren door dit solidariteitsnetwerk van arbeiders stuk te procederen. Wij hopen dan natuurlijk dat de rechtbank alle claims van Akef zal gaan verwijderen.

Om bovenstaande redenen roepen we je dan ook op om solidariteit te tonen met de gedagvaarden. Hiermee willen we duidelijk aan zowel Akef als de Rechtbank Den Haag laten zien dat we ons niet laten intimideren. We hopen je daarom op 4 oktober om 11.00 op Prins Clauslaan 60 te Den Haag te zien. Mocht je niet aanwezig kunnen zijn, dan kun je natuurlijk altijd op een andere manier je solidariteit tonen (e.g. donaties, het delen van dit verhaal, boycots).

Heb je verdere vragen over de demonstratie? Neem contact op met Horeca United!

 
Persbericht: hier