Nieuws

Baristas eisen gestolen loon terug in ultimatum aan oud-werkgever

English version

Deze week zijn zes eisenbrieven bezorgd.

Drie met aangetekende post, en drie stuks persoonlijk overhandigd door en aantal mensen in Leiden, Den Haag en Leidschendam. Dit allemaal bij drie koffiezaken, gericht aan dezelfde baas, met dezelfde eis: compenseer oud-personeel en stop met mensen uit te buiten!

Wat is er precies aan de hand?

Een tijd geleden werden wij benaderd door een groepje mensen die allemaal bij deze koffiezaken hadden gewerkt en met dezelfde problemen te maken kregen. Het salaris zat onder minimumloon, schoonmaken moest in eigen tijd en ga zo maar door. Alsof dat niet erg genoeg was, laat de baas mensen betalen voor een dure ‘barista cursus’, waarbij ze in feite gratis werken. Zelf neemt hij twee van de drie ‘cursusdagen’ voor zijn rekening, maar als mensen ontslag nemen houdt hij dat geld van hun loon in.

Zes oud-werknemers besloten dit niet te pikken. Ze sloten zich aan bij Horeca United om samen met ons campagne te voeren. Hun looneisen hebben we keurig uitgerekend en op een rijtje gezet, maar ze willen meer dan dat: We eisen ook dat deze baas zich aan de wet gaat houden en stopt met uitbuiten. De contracten en huisregels moeten worden herzien en aangepast aan de CAO Horeca, en onbetaald werken of zelf betalen voor een cursus zit er niet meer in. Anders gaan wij actie voeren.

Over zo’n twee weken loopt het ultimatum voor deze baas af. Wat te doen als hij niet ingaat op de eisen? Het plan is er, maar het moet uitgewerkt en uitgevoerd worden. Heb je een leuk idee, wil je meedenken of meedoen aan eventuele acties? Dit is een oproep tot actie naar al onze leden en bondgenoten. Vul het contactformulier in of mail naar horeca-united@riseup.net!