Nieuws

Oekraïense vluchtelingen in geschil met oud-uitbuiter

Nederland heeft een aantal Oekraïense vluchtelingen ontvangen in de afgelopen twee jaar.

De rijksoverheid en gemeenten hebben vaak doorgegeven dat ze het Oekraïense volk bijstaan, dat ze Oekraïeners een veilige plek en zelfs de kans op werk zullen aanbieden. Wat ongezegd bleef is de kwetsbaarheid van deze nieuwgekomen arbeiders op de Nederlands arbeidsmarkt. En we zien inderdaad het resultaat waarvoor we bang waren: Oekraïeners als goedkope wegwerparbeid, dezelfde situatie die zoveel andere statushouders in Europa meemaken.

Een groep Oekraïeners, in Amsterdam woonachtig, waren aangenomen door een Nederlands schoonmaakbedrijf. Ze maakten hotelkamers in de binnenstad schoon. De naam van dit bedrijf: Glanstastisch Schoon. De eigenaar van het bedrijf en dus werkgever: Irshaad Kariman. Hoewel de Oekraïeners keihard hebben gewerkt, heeft Kariman deze mensen ontslagen zonder hun volledige loon te betalen. Hij zegt bankroet te zijn en weigert over hun geld te communiceren. Hij zegt ook dat hij werkt met financieel adviseurs om een oplossing te vinden. De opgelichte arbeiders besluiten elkaar te steunen tegen deze uitbuiter. Alles wat ze aanvragen, is hun geld, en dat Kariman de verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden.

Wij als leden van Vloerwerk en Horeca United steunen deze arbeider en hun campagne tegen deze oplichtende werkgever. We hebben sommigen geïnterviewd om hun verhalen te delen over hun werkomstandigheden, hun eisen, en hun ervaringen op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Hier de antwoorden van twee daarvan (computervertaling uit de originele Russische):

Alevtina:

  Ik ben Alevtina Savenkova. Ik ben 8 maanden in Nederland.

  De baan bij Glanstastisch Schoon was mijn eerste baan.

  De enige problemen die ik had op werk waren met het team, want ze behandelden me onmenselijk. Ze waren onbeleefd, ze beledigden me, ze schreeuwden tegen me en brachten me bijna elke dag in tranen. Elke keer als ik klaagde bij leidinggevenden beloofden ze het probleem aan te pakken, maar er veranderde niets, je kunt zeggen dat het zelfs erger werd, dus ik kon er niet meer tegen.

  Ja, mijn leven werd beïnvloed. Ik kon voor de jaarwisseling geen geld naar huis sturen, en thuis heb ik een kleine dochter die al 4 jaar op me wacht, en ik zit zonder geld. Ik ben begonnen mensen nauwelijks te vertrouwen qua solliciteren, en zelfs als ik al een contract heb getekend heb ik geen vertrouwen en wacht ik altijd op een addertje onder het gras.

  Ik wil geen problemen en wil ze ook niet creëren. Ik wil gewoon krijgen wat ik eerlijk heb verdiend met mijn zweet, bloed en tranen. En dit allemaal vergeten zoals een vreselijke droom.

Alexander:

  Hallo, mijn naam is Alexander.

  Ik werkte voor Glanstastisch Schoon van midden december 2023 tot eind maart 2024.

  Het was mijn eerste baan in Nederland en het was de meest onaangename ervaring, want ik werd bedrogen.

  Ik had geen problemen op het werk, ik was tevreden met alles en deed goed werk.

  Ik heb claims op betalingen – de eerste en tweede salarissen werden uitgesteld en toen stopte [Kariman] helemaal met mij te betalen.

  Na verloop van tijd kwam ik erachter dat hij niet alleen mij bedroog, maar ook mijn vrienden en kennissen, en we besloten ons te verenigen.

  Ik wil dat ik en mijn vrienden betaald worden voor het werk dat ze gedaan hebben.

  Door deze situatie heb ik psychische en financiële problemen. Het is erg moeilijk geworden. De gemeente denkt dat ik een baan heb en dus ook geld, en hebben mijn steun met betalingen opgezegd. En zo zit ik helemaal zonder geld!

  Ik heb een gevoel van trots en rechtvaardigheid dat we met zovelen zijn en omdat we opkomen voor onze rechten! Ik ben erg boos bij het besef dat we bedrogen zijn en voor onze arbeid heeft hij al het geld voor zichzelf genomen.

  Bedrog is een dunne draad die breekt onder het gewicht van de waarheid! Je kunt je niet voeden met bedrog! Door mensen te bedriegen bedrieg je jezelf. Dus oog om oog.